Carrefour

Преди много години, в квартал Дружба отвори врати универсален магазин от веригата “Фантастико”. Тогава всички коментираха, колко “удобно” магазина се настани на мястото на съществуващия “Гастроном”.

Разбира се, функцията на търговското място не се промени освен към по-добро, но това са дреболийки. Малките магазинчета които дотогава плъзваха, спряха да пълзят напред и тръгнаха назад, но това си беше в реда на нещата. Имаше един момент в началото когато въпросното “Фантастико” беше денонощно, но явно не е било рентабилно и работното време беше коригирано до 23:00. Всички бяха доволни, най-вече защото качеството на обслужване наистина беше прилично. Да имаше опашки от време на време, но не беше нещо фрапиращо. Случвало ми се е да минавам през каса за по-малко от 10 минути в пиков час (16:40-17:00)

Като цяло магазина беше перфектен за живущите наблизо. Наскоро обаче, се оказа, че този обект вече няма да е “Фантастико” а “Карфур”. Ще си кажете, “Че то няма разлика” и донякъде ще сте прави, но само донякъде.

Разбира се мога да предоставя само моето субективно мнение, но според мен този магазин е по-скъп, качеството на продуктите по-лошо, щандовете са сбутани много на малка площ, а обслужването… хайде ще приема, че е същото като в предишната верига.

Както може би знаете, когато нещо не ни харесва, намираме проблеми много по-лесно.

При едно от посещенията ми във въпросния “Карфур”, забелязах нещо не-особено правилно. Погледнете следващата снимка. Виждате ли нещо нередно?

carrefour0

Правилно, има само грамаж.

Разбира се, поисках да говоря със “мениджър”. Появи се един младеж, който съвсем спокойно ми обясни, че “Градус” не надписвали стоката и те нямали право да го правят. На думите ми, че това е нарушение на закона, и те като продавач са длъжни да сложат цена, младежа просто повтори, че “Градус” не им надписвали стоката.

 

[expand title="Виж точките от закона." swaptitle="Затвори"]

Чл. 4. Търговецът е длъжен да предостави на потребителя, преди придобиването на стоката или ползването на услугата, подходяща информация, позволяваща му да направи своя избор, която включва:
1. всички характеристики на стоката или услугата, които трябва да бъдат известни на потребителя, включително състава, опаковката, както и инструкция за ползване, комплектовка и поддържане;
2. цена, количество, начин на плащане и други договорни условия;
3. (отм. – ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.)
4. опасностите, свързани с обичайната употреба, ползване или поддръжка на стоката или услугата;
5. условията за употреба на стоката или услугата; влиянието, което тя оказва върху други стоки и услуги при евентуална съвместна употреба или ползване;
6. условия и срок на гаранцията;
7. срок на годност.
Чл. 20. (1) Търговецът е длъжен едновременно да обозначи продажната цена и цената за единица мярка на предлаганите в търговския обект стоки чрез етикети, ценоразписи, табели или по друг подходящ начин. Когато видът на стоката позволява поставянето на етикет, продажната цена може да се обозначи върху етикета.
(2) Не подлежи на обозначаване продажната цена на:
1. стоки, които се влагат при извършването на услуга;
2. стоки, продавани на търг и/или на аукцион;
3. антики и произведения на изкуството.
(3) Цената за единица мярка не се обозначава, ако е идентична с продажната цена.

[/expand]

 

Тъй като няма смисъл да спориш с човек който просто не е запознат със законите, просто го уведомих, че ще подам жалба в КЗП, на което той отвърна, че имам това право, но те нямало да почнат да надписват стоките.

Като се прибрах подадох жалба. (Чудесно е, че КЗП позволяват подаването на жалба да стане без наличие на електронен подпис.)

Очаквах да ме отсвирят уставно. Но за моя приятна изненада, днес получих отговор. Можете да се запознаете с отговора по-долу.

carrefour1

 

Тия дни планирам да посетя магазина отново. Интересно ще ми е да се срещна със същия младеж, и да обсъдим бъдещите планове на веригата.

 

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Carrefour

Leave a Reply