Моето ходене по Windows-ките мъки.

Преди известно време установих, че някои игри не тръгват по Windows 7. За съжаление игрите които искам да играя попадат много сериозно в тази група. Единият от вариантите беше да спра да ги играя. Естествено помислих над тази възможност за около минута. Но накрая си казах, какво толкова, ще инсталирам ХР. Какво толкова ще се случи.

Тъй като от край време си харесвам Partition Manager, реших че това е програмата за моите нужди…

Не повтаряйте тази моя грешка. В последствие прочетох, че РМ не работи много добре с 7. Всъщност това се каза доста далеч от истината. РМ прави мазало. Оказа се че нямам никакви дялове на диска. След обработката целия диск се виждаше като едно голямо празно пространство.

Повярвайте ми, това е едно от най-страшните празни пространства които съм виждал.

Хубавото е, че имах втори компютър, та успях да си направя Ubuntu флашка и си възстанових операционната система.

След което издирих програма която може да работи с дискове под 7, без да се налага после да се къпеш заради обилната студена пот. Оказа се че EASEUS си върши работата като слънце. Вярно, че Ubuntu-то спря да зарежда, но това беше дреболия. Все пак имам го на флашка и не ми е нужно.

 

Поразтърсих из интернет и намерих следната наистина впечатляваща статия:

http://www.sevenforums.com/tutorials/8057-dual-boot-installation-windows-7-xp.html

 

 

Текущата ситуация е следната.

Дискът ми е разцепен на няколко:

1) скрит дял (100МВ)

2) Windows 7 (50GB)

3) Extended Partition (rest of the HDD)

4) Linux (5GB)

5) Windows XP (10GB)

6) Оставащото място е D: диск в който отива всичко останало.

До тук прекрасно. Следвайки инструкциите инсталирах ХР, и всичко беше наред, докато не забелязах, че се е инсталирал в D:\windows

Разбирате ли, малко е тъпо. Винаги съм инсталирал игрите си в D: а програмите в С: и изведнъж… игрите в Е: а програмите в D:

Разкарах ХР-то и известно време умувах над възможността това да стане.

Вчера опитах отново. Скрих всички възможни дялове, включително оня първия. При инсталацията обаче ХР иска да пише по нулевия сектор, а тъй като диска е скрит, инсталацията изхвърля.

Заредих един лайв CD на 7 и промених буквите. Всичко прекрасно, но след рестарт буквите не се мръдват ни на йота.

Накрая, реших да звънна на Microsoft support. Младежа на телефона беше малко объркан от моето искане, и се опасявам, че не разбра много добре какво се случва, защото ме увери, че ХР ще си види диска на който е инсталирано като С:. Много беше грубо да му кажа, че това са дивотии, затова просто му пожелах лек ден.

 

Засега съм се примирил с D:\Windows

Надеждата ми е в опциите на EasyBCD а по-точно NeoGRUB. За съжаление нямам познанията да го направя както искам, но в бъдеще ще го почовъркам. Изглежда, че има възможност да си скриптираш поредица от команди, така че има някаква светлина в тунела.

 

П.С. Ако някой има познанията необходими ми, съм склонен да разменя определено количество бира срещу тях.

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Моето ходене по Windows-ките мъки.

  1. Според това, което прочетох на бързо от темата за дуал буут, ако стартираш XP, той ще си разпознава инсталацията като С:, и обратно.

    Моят съвет е да си инсталираш виртуална машинка, стига това да не претоварва системата.

  2. Производителността е неприемлива.
    Проблемът е, че имам инсталиран 7. Самият 7 си заделя 100Мб в началото. ХР ги вижда и си заплюва че са С: след което се инсталира в D:
    Имам една идея, просто ми трябва малко време да я пробвам.

Leave a Reply